Sita Navmi

Sitâ Navmi

 

De gemalin van Râjâ Râm chandra ji is op deze dag zichtbaar geworden voor het menselijk oog. Sitâ, Vaidehi, Maithili, Jânaki en Awni zijn bekende namen van Âdi Shakti Bhagawati Sitâ. Sitâ devi is het evenbeeld van bhakti (devotie). Haar devotie voor Shri Râm ji is al meer dan 1,7 miljoen jaar wereldwijd bekend.

 

Daarom wordt zei ook Bhakti devi genoemd. Tulasidas ji schrijft in de Ramcharita Manasa:

 

Udbhava sthiti sanghaar kaariniem klesha haariniem,

Sarva shreyaskariem sietaam natoham raamavallabhaam.

 

Degene die creëert, onderhoudt en vernietigt, die moeilijkheden verhelpt, alle mogelijke welzijn verschaft en de gemalin van Shri Ramchandra ji is, Shri Sita ji ik begroet u eerbiedig.

 

Tulasidas ji heeft hierin beschreven wie Sita mata daadwerkelijk is. Zij is de creërende, onderhoudende en vernietigende kracht, welke benut wordt door Brahmaa, Vishnu en Rudra. Zij is de onuitputtelijke kracht van Shri Ram ji, waarmee hij demonen als Ravan en Kumbha Karan vernietigd had. Zij heeft het beeld van ideale vrouwelijkheid en trouw aan haar wederhelft op een unieke wijze aan het licht gebracht.

 

Haar incarnatie heeft plaatsgevonden dankzij moeder aarde – Prithvi Devi en koning Janak. Hij was, ter behoeve van de vruchtbaarheid van moeder aarde, het weiland aan het ploegen. Na enkele meters ploegen kon hij niet meer verder. Na wat graaf werk is een prachtig met diamanten en overige edelstenen versierde kist gevonden. Hierin zat een baby, diens naam Sita is benoemd door de rishis.

 

Hanumaan Ji heeft haar weten te bereiken door verscheidene obstakels te overwinnen. Onderweg naar Sita mata, is hij obstakels tegengekomen als:

(1)   Mainaak, staat symbool voor het examineren van luiheid. Hanumaan ji was namelijk opzoek naar bhakti devi Sita, zoals opgedragen door zijn heer Shri Ram. Hij heeft hierin aangetoond dat doorzettingsvermogen erg belangrijk is in het bereiken van bhakti devi Sita. Rusten was voor hem onmogelijk en zou het resultaat alleen meer uitstellen.

(2)   Soerasa, staat symbool voor het testen van intellect. Soerasa wordt gezien als moeder der demonen en stelde de eis aan Hanumaan ji: Oh Hanumaan u bent mijn voedsel en kunt alleen passeren door in mijn mond te begeven. Hanumaan op zijn plaats heeft zijn lichaam enorm klein gemaakt, waardoor hij snel in en uit haar mond kon springen.

(3)   Sienghieka, staat symbool voor het testen van lichamelijk kracht. Zij hield Hanumaan ji tegen, door zijn schaduw vast te houden. Hanumaan ji maakte zichzelf los door haar aan te vallen en zichzelf los te maken.

 

Al deze obstakels komen ook voor in onze dagelijkse leven. Het is zaak onze focus te houden op ons te bereiken doel en hier alles aan te doen om dit te bereiken. Tijdens het beleven van devotie – bhakti zijn alertheid, lichamelijke kracht en intellect erg belangrijk.

 

Moge Sita devi ons leven vullen met devotie, trouw aan onze wederhelft, lichamelijke kracht, intellect en alertheid.

 

Wat kunnen we vandaag doen?

Het is mogelijk om dit thuis te vieren door te vasten en bij zonsopgang de 21 namen van Sitâ Ji te reciteren en gelijktijdig bloemen te offeren.

 

(1)                Aum Sietayai Namah

(2)                Aum Umaayai Namah

(3)                Aum Paramaayai Namah

(4)                Aum Shaktyai Namah

(5)                Aum Anantaayai Namah

(6)                Aum Niskalaayai Namah

(7)                Aum Amalaayai Namah

(8)                Aum Shaantaayai Namah

(9)                Aum Maheswaryai Namah

(10)                      Aum Nityaayai Namah

(11)                      Aum Shaasvatyai Namah

(12)                      Aum Paramaaksharaayai Namah

(13)                      Aum Achintyaayai Namah

(14)                      Aum Kevalaayai Namah

(15)                      Aum Shivaatmane Namah

(16)                      Aum Paramaatmikaayai Namah

(17)                      Aum Anadyai Namah

(18)                      Aum Avyayaayai Namah

(19)                      Aum Shuddhaayai Namah

(20)                      Aum Devaatmane Namah

(21)                      Aum Sarvagocharaayai Namah