Deepawali Utsav

Beste leden, sympathisanten & devoten,

Diwâli wordt door miljoenen devoten gevierd ter ere van Shri Maha Lakshmi Mâtâ. Dit is namelijk de dag waarop zij is verschenen tijdens het karnen van de zee door de devtâ’s (halfgoden) en dânav’s (demonen). In haar verschijning heeft zij vier handen, welke staan voor de vier levensfases die wij elk ondergaan.

• In haar rechter boven hand heeft ze een kalash (kelkje) vast. Dit representeert de brahmacharya (de levensfase van 0 tot 25 jaar) periode. In deze periode zijn we student en krijgen we educatie over hoe wij in dit leven moeten handelen (Karma). Het is een periode waarin we celibaat zijn en een ritme word aangeleerd, zodat we standvastig onze verantwoordelijkheden kunnen uitoefenen.
• Haar rechter onderhand staat bekend als de abhay mudra. Een hand gebaar om alle angst weg te nemen en ons gerust te stellen. Dit gebaar staat representatief voor de grihastha
(gezinsleven) periode. Hetgeen wij geleerd hebben in de vorige periode dienen we toe te passen in deze. Het is altijd angstig om iets nieuws te beginnen, om uit onze comfort zone te komen.

Om dit toch te bewerkstelligen hebben we moed nodig. Welke ontstaat als al onze angsten
verdreven zijn.
• Haar linker onderhand staat representatief voor de wâna prastha (afzonderings) periode en welvaart. Uit haar hand vallen gouden munten, welke ons leven welvarend maken.

Het is een levensperiode waarin we afstand nemen van het aardse materialistische levenswijze. Een simpele levenswijze eigen maken en waarin we genieten van kinderen en kleinkinderen welke onze welvaart zijn.
• In haar linker bovenhand heeft ze een lotus vast, welke staat voor de sanyâs (leven als een kluizenaar) periode. Het is een periode waarin we ons volledig concentreren op het bereiken van verlossing. De lotus staat dan ook voor verlossing, oftewel Moksha.

Alle vier handen vormen een levenscyclus, welke continue door blijft gaan tot we uiteindelijk verlossing bereiken. Als we in dit leven geen verlossing bereiken dan wel in het volgende, of die daarna.

Het bestuur en haar vrijwilligers wensen u en uw familie een gelukzalige Deepawali toe. Moge Shri Maha Lakshmi Mata U, alle rijkdom, zegen, geluk, liefde en devotie schenken. Jai Maha Lakshmi!
Jai Shri Maha Lakshmi Narayan!

 

Lakshmi mata
Aum Maha Lakshmyai nama
Aum Salutations to the great Lakshmi
Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur en vrijwilligers van Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer

MSc. Jaswant Jagbandhan voorzitter SSDSZ

Jai Shri Lakshmi Mata statue