Nirjala Ekadashi
Er zijn vele wegen die leiden tot verlossing van dit aardse leven en waardoor de ziel verenigt raakt met de ultieme krachtbron. Een van deze wegen is door te vasten op religieuze structurele of hoogtijdagen. Ekadashi komt structureel twee keer per maand voor in de donkere (krishna) of verlichte (shukla) helft van de maand. Het valt op de elfde dag en komt dus zo’n 24 keer per jaar voor. Nirjala staat voor zonder water en dus is het consumeren van water op deze specifieke Ekadashi afgeraden. Een vrije vertaling van Nirjala Ekadashi is: “Dit is de elfde dag van de maand waarop water consumeren afgeraden is”.
Echter bevind het element water zich in alle voedsel soorten, waardoor deze ook zijn uitgesloten. Niks eten en drinken, terwijl de dagelijkse activiteiten gewoon doorgaan, is een zware opoffering waarvan de vruchten zoet zijn. Namelijk door alleen de Nirjala Ekadashi te doen krijgen we vruchten van alle Ekadshie’s verspreid door heel het jaar. 1 Ekadashi die representatief staat voor alle 24 Ekadashi’s.
Bhiema is een van de vijf Pandava’s (Yudhisthiera, Bhiema, Arjuna, Nakula & Sahdeva). Hij is de incarnatie van Pavandeva en word gezien als zijn zoon. Een andere naam voor Pavandeva is Vrikodara en een naam van Shiva ji is Vrikodaraay. Dezelfde naam wordt ook teruggevonden voor Hanumaan ji, Vrikodaraay. Kortom de link kan gelegd worden dat Hanumaan ji en Bhiema broeders zijn van elkaar, omdat zij beide afkomstig zijn van Pawandeva.
“Shankara Suvan Kesari nandan, teja prataap maha jagbandhan”
Hij is de zoon van Shankara, Pavan en koning Kesari. Beide hanumaan ji en Bhiema hebben overeenkomende eigenschappen zoals lichamelijke kracht en een grote eetlust. Echter het verschil is dat Hanumaan ji verzadigd raakt door het eten van een blad Tulsie met Shri Ram erop geschreven. Het eten in combinatie met vasten baarde Bhiema zorgen, omdat dit een belangrijke steunpilaar is om verlost te raken en dus de kans bestaat dat hij niet verlossing kan bereiken.
Na lang piekeren ging hij langs bij Veda Vyaas ji, om zijn zorgen kenbaar te maken met de hoop een uitweg te kunnen verkrijgen. Bij aankomst begroette Bhiema Vyaas ji eerbiedig door zijn handen te vouwen en volledig te buigen. Hierna nam hij in Vyaas ji zijn nabijheid plaats op de grond. Zijn zorgen vertelde hij eveneens met gevouwen handen en ogen vol devotie, verwachting en eerbied. De wijze waarop Bhiema zichzelf presenteerde en de normen die hij tot uiting bracht, gaven Vyaas ji een goedgezind gevoel.
Vyaas ji vertelde Bhiema ji de optie van Nirjala Ekadashi en de regels waaraan hij zich diende te houden. Deze optie creëerde een ongekende vreugde bij Bhiema, een vrat die hij wel kon volhouden. Met de ingewonnen kennis begroette Bhiema Vyaas ji wederom eerbiedig en vertrok om zich mentaal voor te bereiden.
Stotram
De.volgende Shloka’s kunt u reciteren tijdens uw ochtend puja op Nirjala Ekadashi:
Aum Shuklãm Bharatharam Vishnum Sashivarnam Chathurbhujam
Prasanna Vadanam Dhyayeth Sarva Vignopa Shanthayé
Avikãraya Shuddhãya Nithyãya Paramathmané
Sadhaika Roopa Roopaya Vishnavé Sarvajishnavé
Yasya Smarana Mathréna Janma Samsara Bandhanãth
Vimuchyathé Namas Thasmai Vishnavé Prabha Vishanvé
De volgende mantra kunnen we 108 maal reciteren na onze puja en stotra recitatie.
Aum Namo Bhagawate Vasudevaay
Gepubliceerd door Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer