Parashuram Jayanti

Parashurâm Jayanti

Rishi Parshurâm is de zesde avatar van Vishnu ji en leerling van Shiva ji. Tevens is hij de zoon van Renuka en Rishi Jamadagni, daarom wordt hij ook wel Jâmadagnya genoemd. Karaktereigenschappen van Rishi Parshurâm waar hij bekend om staat is met name zijn  kwaadheid (krodha) en devotie voor zijn vader & moeder ( Mâtri & Pitri bhakti).

 

Hij is geïncarneerd in de Treta Yuga (tijdperk). De Treta tijdperk is tevens op dezelfde dag begonnen en zijn Nar en Narayan geïncarneerd op dezelfde dag. Al deze belangrijke gebeurtenissen hebben deze dag tot Akshay (oneindig) tritieya (derde dag van de maand) gemaakt. Alle karma die wij vandaag verrichten zal oneindig worden. Denk hierbij aan daan, japa, homa, pujan en paath.

 

Er zijn vier tijdperken te kenmerken binnen de Sanatan Dharm, namelijk:

 

(1)  Sat Yuga, in deze tijdperk stond tapasya (boetedoening/meditatie) centraal;

(2)  Treta Yuga, in deze tijdperk stond gyana (wetenschap) centraal;

(3)  Dwapara Yuga, in deze tijdperk stond yagna (rituelen) centraal;

(4)  Kali Yuga, in deze tijdperk staat bhakti (devotie) centraal.

 

Natuurlijk betekent dit niet, dat in de genoemde tijdperken alleen bijvoorbeeld tapasya gedaan werd of yagna’s werden verricht. Alle overige onderdelen van dharma werden gehandhaafd en kende hun bestaansrecht. Rishi Parshurâm is hier het juiste voorbeeld in, hij is namelijk degene die de dharma in essentie snapte. Door deze kennis te hebben begrepen, heeft hij onsterfelijkheid kunnen realiseren. Hij is daarom ook benoemd tot één van de zeven onsterfelijke. De overige zeven onsterfelijke zijn:

 

(1)  Ashwatthama, de zoon van Drona Achaarya uit de Epos Mahabharata. Hij heeft uit lafheid gehandeld, welke resulteerde in een vloek tot het eeuwig ronddolen op aarde met een wond op zijn voorhoofd;

(2)  Bali, de koning die regeerde over de drie werelden (Hemel, Aarde en de onderwereld). Vamana deva heeft hem een wens verleend, waardoor koning Bali samen met Vamana deva verblijft in de onderwereld. Waar hij vanuit alle windrichtingen beschermt wordt door zijn deva (god) Vamana.

(3)  Hanuman, is de dienaar van Shri Ram ji. Hij is in der tijd Shri Ram ji op elke mogelijke manier ten dienste geweest. Waardoor hij gezien wordt als de Meester van Devotie.

(4)  Kripa Achaarya, hij is de guru geweest van alle prinsen Pandava en Kaurava uit de Mahabharata.

(5)  Vibhishana, het broertje van Ravana. Hij is Shri Ram ji dienstbaar geweest tijdens de grote oorlog en heeft een belangrijke rol gespeeld in het vernietigen van Ravana. Daarom heeft hij de wens gekregen op aarde te verblijven tot het einde van de Maya yuga.

(6)  Vyaas, heeft de Veda en alle 18 Purana’s geschreven.

 

Parasha, dit is een wapen welke lijkt op een bijl. Ditzelfde wapen staat tevens symbool voor de strijdkracht die Rishi Parashuram in zich heeft. Zijn naam kan dus geïnterpreteerd worden als Ram met een bijl. Dit draagt hij dan ook altijd met zich mee, zoals afgebeeld op vele schilderijen.

 

Om meer te weten te komen over Rishi Parashurama kunnen we de Rama Charita Manas en de Bhagawat Mahapuraan nalezen. Zo is zijn kwaadheid door genade van Shri Ram Ji vernietigd en heeft hij les gegeven aan Bhishma bekend van de Mahabharata. In toekomstige artikelen zullen we hier dieper op in gaan.

 

Wat kunnen we deze dag doen?

Op deze dag is het gunstig van zonsopgang tot ondergang stil te zijn (maun vrat) en tevens innerlijk   zijn naam te reciteren:

 

“Aum Parashuraamaay Namah”

 

Ook is het voorspoedig door een Purohit het volgende als gift te geven:

  • Melk;
  • Graansoorten;
  • yoghurt;
  • rijst;
  • sap verkrijgbaar in dit seizoen en;
  • kikkererwten.